Kotva
Tisk
Sitemap
Mapa webu

Potravinářská výroba ŠVP: CUKRÁŘSKÉ PRÁCE

Zobrazeno: 1663x
Kód oboru: 29 - 51 - E / 01

Profil absolventa

Doba trvání: 3 roky
Určeno pro: Chlapce a dívky se sluchovým postižením, žáky s jinými zdravotními vadami a žáky Základních škol praktických
Způsob ukončení: Závěrečná zkouška, absolvent získává výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce

 

Stručný popis oboru

Hospodaření se surovinami, příprava cukrářských těst a hmot, jejich zpracování na finální výrobky, zdobení výrobků, výroba restauračních moučníků a výroba zmrzliny. Ve druhém a třetím ročníku žáci vykonávají praxi na různých provozovnách. Pod vedením učitelů se mohou účastnit cukrářských soutěží.

 

Během výuky žáci vykonávají tyto činnosti

  • vážení a měření surovin
  • úprava cukru pro cukrářskou výrobu
  • stříkání jednoduchých ozdob
  • výroba medového, listového, lineckého, vaflového, kynutého těsta a slaných těst
  • příprava pálených, třených a šlehaných hmot
  • příprava smetanových výrobků
  • zdobení a modelování jednoduchých výrobků ( marcipánové růžičky atd.)
  • výrobu DIA výrobků
  • obsluha strojů a zařízení cukrářského provozu

 

Uplatnění absolventů

Žáci jsou připraveni na výkon stanoveného okruhu pracovních činností v potravinářské výrobě se zaměřením na cukrářské práce.

PDF souborRámcové rozvržení obsahu vzdělávání oboru Cukrářské práce

 
PDF souborRámcové rozvržení obsahu vzdělávání - Cukrářské práce od 1.9.2018