Kotva
Nepřehlédněte
Úprava kontaktů
21.11.2018

V současné době probíhá úprava kontaktů zaměstnanců školy.

Ověřte si, prosím, zda máte jejich aktuální telefonní čísla a e-mailové adresy.

Děkujeme za pochopení.

Návštěva školy
16.11.2018

Den otevřených dveří v naší škole je za námi, ale i tak máte možnost nás po předchozí telefonické dohodě navštívit, školu si prohlédnout a dozvědět se vše potřebné o možnosti studia našich oborů.

Nabízíme i cvičné dílny, kde si můžete jednotlivé obory vyzkoušet. 

 
 
Počítadlo
Online:
2

Dnes:
169

Posledních 7 dní:
2019

Posledních 30 dní:
8694

Celkem:
60904

Mapa webu
A
A
A

Cukrář

Zobrazeno: 578x |
Kód oboru:  29 - 54 - H / 01


Profil absolventa

Doba trvání: 3 roky
Určeno pro: Chlapce a dívky se sluchovým postižením, absolventy základních škol
Podmínky pro přijetí: Ukončené základní vzdělání
Způsob ukončení: Závěrečná zkouška, absolvent získává výuční list a vysvědčení o závěrečné zkoušce
Poskytované vzdělání: Střední odborné a odborná příprava pro povolání


Stručný popis oboru

Zpracování základních surovin a přísad na cukrářská těsta, hmoty, náplně, krémy, pasty a polevy mělněním, mixováním, třením, vařením a šleháním. Zhotovování cukrářských polotovarů, korpusů, hotových výrobků, moučníků a zmrzlin tvarováním, pečením, smažením, vařením, plněním, poléváním, krájením, zdobením a další speciální úpravy. 

 

Během výuky žáci provádějí tyto činnosti

  • příjem, hodnocení surovin z hlediska kvalitního a správného uskladnění
  • přípravu surovin pro zpracování, přepočítání spotřeby dle receptur
  • přípravu cukrářského těsta, náplně a hmoty
  • ruční tvarování a zhotovování cukrářských výrobků
  • ovládání, regulování jednotlivých strojů cukrářské výroby
  • běžná údržba a čištění strojů a zařízení, sanitace pracoviště
  • vedení technologických záznamů 

 

Dovednosti absolventů

Samostatně navrhovat netradiční druhy výrobků, případně nové výrobky včetně technologické dokumentace. Je schopen operativně řídit celý technologický proces, určovat správnou konzistenci těst, vyzrálost hmot, hodnotit a odstraňovat chyby. Umí připravovat všechny druhy zmrzlin a má základní poznatky o jednotlivých druzích restauračních moučníků a dokáže je rámcově připravit.

 

Uplatnění absolventů

Po úspěšném vykonání závěrečné zkoušky se mohou absolventi ucházet o přijetí na dvouleté denní nástavbové studium zakončené maturitní zkouškou.
Mohou vykonávat veškeré práce v daném oboru i podnikat podle podmínek stanovených Živnostenským zákonem. 


Rámcové rozvržení obsahu vzdělávání - Cukrář (Velikost: 73.16 kB)